Visakoivu   Loimukoivu   Lämpöpuu   Nahka   Spektroliitti   Vuolukivi
Spektroliitti

Spektroliitti, jota louhitaan Etelä-Karjalan peruskalliosta, täyttää kotimaisista vientikivistä parhaiten jalokivelle asetettavat kolme vaatimusta: kauneuden, kovuuden ja harvinaisuuden.

Värikkyydessään ja vaihtelevuudessaan se kuuluu kauneimpien labradoriittikivien joukkoon. Spektroliitin kiehtovuus perustuu paljolti sen värien ja sävyjen rajattomaan vaihteluun, joka vielä korostuu mitä suurempi kide on.

Värit vaihtelevat kaikissa spektrin väreissä ja heijastelevat suomalaisen maiseman eri sävyjä – kullanruskeista syvimpiin sinisiin. Värileikin (labradorisoinnin) aiheuttajana on interferenssi-ilmiö valon taittuessa eri tavoin kiven valoa heijastavista tasoista.

Spektroliitti löydettiin välirauhan aikana 1940-luvun alussa, kun myös Etelä-Karjalassa rakennettiin puolustuslinjaa itärajalle (Salpalinja). Ensimmäiset spektroliittikiteet löytyivät panssariestekivistä. Jalokiviasiantuntijat pitävät Etelä-Karjalan spektroliittia maailman kauneimpiin kuuluvana labradoriittina. Se onkin kauneutensa ja vaihtelevuutensa ansiosta vakiinnuttanut paikkansa suosituimpien jalokivien joukossa ja sitä viedään lähes kaikkialle maailmassa.